Home / Blog / Recepten / Cortado koffie: wat is het en hoe bereid je Café Cortado?

Cortado koffie: wat is het en hoe bereid je Café Cortado?

Cortado koffie

Cortado koffie is koffiesoort waarvan je misschien niet helemaal weet wat het is of hoe je dit moet maken. Deze koffiespecialiteit groeit in de afgelopen jaren aan één stuk door in populariteit. Daarom is het hier nu tijd voor: alles over cortado koffie!

Wat is het verschil tussen een ristretto en espresso? Die vraag is wat makkelijker te beantwoorden dan: wat is het verschil tussen een cortado en een cappuccino? Want wat is zo’n café cortado nu precies?

In dit artikel kom je meer te weten over de koffiesoort en lees je alles over de perfecte bereiding hiervan. Veel plezier bij het lezen over deze bijzondere koffiesoort!


Wat is cortado koffie?

Cortado koffie (ook wel espresso- of café cortado genoemd) is een Spaanse koffiesoort bestaande uit espresso en warme melk (met soms een beetje melkschuim). Verwar dit niet met een Spanish coffee, hier zit een rijke scheut drank in.

Traditioneel gezien wordt een cortado in een klein glas geserveerd. Ongeveer net zo groot als een espresso kopje. Meestal zit er geen fancy latte-art bovenop, want er is niet veel melkschuim, meer warme melk. Deze koffie gaat niet over presentatie, maar over de smaak van warme melk en een espresso.

De verhouding tussen de ingrediënten is 1-op-1. Er zit dus net zoveel warme melk in als espresso. Daarbovenop ligt af en toe een klein beetje melkschuim. Soms wordt deze ook helemaal weggelaten. Dat is in feite het originele recept. Hierdoor krijg je een combinatie van een sterke espresso met romige, lichte warme melk.

Waarom geen melkschuim? Dit komt omdat deze koffie bedoelt is het goed te laten mengen. De espresso en warme melk geeft een heerlijke smaak af en mengt fantastisch, beter dan met melkschuim. Daarnaast behoudt de espresso zijn cremalaag als er geen melkschuim bij zit.

In het Spaans betekent cortado vrij vertaald: ‘Knippen’ of ‘Snijden’. Omdat de melk in deze koffiesoort de espresso ‘door midden snijdt’. Cortado komt van het woord cortar (snijden in het Spaans).

Nadat de koffie in Spanje aan populariteit groeide, is de trend overgewaaid naar Portugal en vervolgens Cuba als derde land. Verder is deze koffie ook in Amerika groots! En tegenwoordig ook in Europa.


Hoe bereid je de perfecte Café Cortado?

Hoe cortado koffie zetten

Om een café cortado te maken heb je allereerst een goed koffieapparaat nodig. Denk aan een espresso machine. De espresso is de basis van veel koffiesoorten, zo ook van de cortado. Een perfecte machine voor een espresso is de pistonmachine. Ook heb je natuurlijk warme melk nodig. De melk kun je verwarmen met het stoompijpje.

De stappen om een café cortado te maken:

  1. Espresso zetten
  2. Hoeveelheid melk
  3. Melk verwarmen
  4. Inschenken van de melk
  5. Serveren

1. Espresso zetten

Om de beste espresso te zetten heb je dus een espresso machine of andere koffiemachine nodig. Stel de temperatuur in op 92 – 96 °C als dat mogelijk is.

Voor de espresso gebruik je natuurlijk de lekkerste koffiebonen, bij voorkeur een dark-roasted boon. Hiermee krijg je een krachtige espresso waardoor deze koffiesoort het beste zal lukken.

2. Hoeveelheid melk

De hoeveelheid melk is hetzelfde als de hoeveelheid espresso. Je kunt er ook voor kiezen om iets meer melk bij de espresso te doen, of te kiezen voor een klein laagje melkschuim.

Welke melk je het beste kunt kiezen ligt aan je persoonlijke voorkeur. Welke melk voor cappuccino het beste is kun je ook voor een cortado gebruiken. Zoals havermelk, sojamelk of bij voorkeur volle melk.

3. Melk verwarmen

Bij het verwarmen van de melk houd je er rekening mee dat je ‘m niet te lang verwarmt. Dan zal de melk eerder melkschuim worden, in plaats van warme melk.

4. Inschenken van de melk

Bij het inschenken van de melk is het belangrijk dat je niet te snel schenkt. Doe de melk langzaam bij de espresso. Daarna is jouw cortado koffie klaar! Serveren maar!

5. Serveren

Er zijn verschillende manieren om een cortado te serveren. Traditioneel wordt deze in Spanje in een glas geserveerd. Maar, in sommige landen in Zuid-Amerika wordt vaker een kopje zoals een cappuccino kopje gebruikt. Wat vind jij zelf het fijnste drinken? Dat kies je!


Hoe drink je een cortado?

Hoe drink je het? Is dat anders bij iedere koffie? Jazeker! Bij iedere koffiesoort hoort een andere stijl van koffiedrinken. En bij de café cortado is dat niet anders. Deze drink je namelijk langzaam. Je neemt telkens maar een klein slokje.

Waarom? Er zit veel cafeïne in deze koffie. Daarom is het langzaam drinken aanbevolen.

In veel koffiebars krijg je er ook een glas water bij. Dit is om de gehemelte even schoon te spoelen. Vaak na ieder slokje koffie even een slokje water om de smaak te neutraliseren.


Veelgestelde vragen

Wat is een cortado?

Dit is een Spaanse koffiesoort bestaande uit espresso en warme melk. Er zit net zoveel espresso in als warme melk. Bekijk hier het hele recept.

Wat is het verschil tussen een cortado en flat white?

Ze lijken misschien veel op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Het verschil tussen een cortado en een flat white is de melk. In beide koffiesoorten zit een espresso. De hoeveelheid melk is wat verschilt. Bij een flat white is de melk dikker en zit er meer melk in. Ook is een flat white de perfecte soort koffie voor latte art. Dat is niet zo bij de cortado.

Wat is het verschil tussen een cortado en latte macchiato?

Het verschil hierbij is ook weer de hoeveelheid melk. In een latte macchiato zit véél meer melk dan in een cortado. Bij een cortado is melk evenveel als de espresso, terwijl de latte voor ongeveer driekwart uit warme melk of melkschuim bestaat. Ook zit er meer cafeïne in een cortado dan in een espresso.

Plaats een reactie