Home / Blog / Nieuws / Corona Espresso test: koffiecups als corona zelf- en sneltest

Corona Espresso test: koffiecups als corona zelf- en sneltest

Corona Espresso test

Een koffiecup als sneltest voor corona? De zogenaamde ‘Corona Espresso test’ is de nieuwe betrouwbare en biologisch afbreekbare sneltest.

Recyclebaar en dus goed voor het milieu, spotgoedkoop en betrouwbaarder dan huidige sneltesten. Wat maakt de Corona Espresso zo bijzonder? Eerst een korte uitleg”

Wat is de CoronaEspresso test? (CoroNaspresso)

Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben de sneltest op basis van koffiecups ontwikkeld. De zogeheten CoronaEspresso (CoroNaspresso) heeft geen laboratorium-apparatuur nodig om de uitslag te bepalen en kan hierdoor makkelijk thuis worden gebruikt.

Volgens wetenschappers is verschil met een ‘normale’ corona snel- en zelftest dat de Corona Espresso-test een meer betrouwbaar resultaat geeft.

Dit soort test is een LAMP-test en vergelijkbaar in nauwkeurigheid met de klassieke PCR-test. Momenteel zijn de zelftests gebaseerd op antilichamen. Dit is een techniek die vooral bij hoge virusconcentraties goed werkt. Heeft een persoon een lagere visconcentratie? Dan test deze persoon negatief, terwijl deze het virus wel meedraagt. Bij de CoronaEspresso is dit niet het geval en is volgens assistent professor Vittorio Saggiomo “dus van grote toegevoegde waarde”.

Voordelen

De nieuwe test is goedkoop. Want de houder bestaat uit aluminium koffiecups die overal ter wereld gemaakt worden. Net als koffiecups recyclen kan de CoronaEspresso ook worden gerecycled. Daarnaast kunnen ze meerdere keren worden gebruikt. Vervolgens mee met de recycle-dienst van bijvoorbeeld Nespresso cups.

Een andere stof van de CoronaEspresso is parafine. Ook deze stof is in overvloed beschikbaar en hergebruikt worden. Bijvoorbeeld voor kaarsen. De houder is biologisch afbreekbaar. Dus qua milieuvriendelijkheid zit de CoronaEspresso goed.

Hoe werkt de CoronaEspresso koffiecup sneltest?

CoroNaspresso
Copyright: Wageningen Universiteit – Foto: Chemrxiv.org

De CoronaEspresso koffiecup sneltest werkt met koffiecups van ieder merk.

Onderzoeker Saggiomo leidt het onderzoek en is expert op het gebied van 3D-printen. Hij printte een houder voor testbuisjes die je in de koffiecup kunt hangen. Een eigen mini-lab.

Hiermee kun je tot wel 4 testen tegelijk doen. Het hele gezin in één keer testen.

Hoe werkt het minilab?

Het minilab behoudt een constante temperatuur door de parafine in de koffiecup. Zodra de parafine 65 graden bereikt smelt deze.

Tijdens de verandering van vast naar vloeibaar neemt parafine warmte op en smelt of geeft warmte af en stolt. Hierbij blijft de stof zelf op constante temperatuur.

Doordat de stof op temperatuur blijft, kan er een LAMP-reactie ontstaan. Hiermee kan worden aangetoond of er een Covid-19 besmetting is.

Hoe gebruik je de test?

Je kunt de Corona Espresso meerdere keren gebruiken, zolang deze niet beschadigd is.

Kook een pan met water en wacht tot deze net van de kook af is. Vervolgens doe je jouw minilab, inclusief neusslijm, in de pan met water.

Nadat je het neusslijm hebt toegevoegd komt de reactie op gang door het cupje in een pan met een liter water te zetten – net van de kook af. Het testen duurt wel een tijdje. Zo’n 25 minuten.

Wacht 25 minuten en haal het cupje uit de pan. Het resultaat is een kleur die verteld of je negatief of positief bent getest. Zoals je hierboven op de foto kunt zien (rechts onderin).

Prijs van de CoroNaspresso

De prijs van de koffiecup test wordt geschat op 20 cent. Makkelijk te produceren en erg klein. Hierdoor makkelijk recyclebaar en niet slecht voor het milieu.

Voorlopig is deze sneltest nog niet op de markt beschikbaar. Eén voordeel; onderzoek gaat door en wie weet ligt deze sneltest binnenkort in de schappen. Onderzoekers zijn op dit moment bezig om deze oplossing verder te onderzoeken, maar daar is nog geld voor nodig.

In de toekomst kan deze sneltest zelf via een 3D-printer worden gemaakt. Als er geen 3D-printer beschikbaar is, zijn er wellicht nog alternatieven te bedenken.

Ben jij geïnteresseerd in de Corona Espresso test als deze te koop is? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie