Home / Blog / Recepten / Cold Brew Coffee: dit stappenplan vertelt hoe je Cold Brew koffie maakt

Cold Brew Coffee: dit stappenplan vertelt hoe je Cold Brew koffie maakt

Cold Brew Koffie

Ben jij al bekend met de Cold Brew Coffee? Een grote trend in Amerika en nu ook in ons kikkerlandje! Het is koude koffie, maar wel anders dan ijskoffie. Ben je benieuwd naar het verschil? Wij vertellen het je!

Cold Brew Coffee betekend koud gebrouwen koffie. Begrijpelijk dat wij het op z’n Engels zeggen… Vaak moet water goed heet zijn voordat je er koffie mee zet, maar dat is hier dus niet het geval. Je maakt de koffie met koud water!

Benieuwd? Lees gauw verder!


Voordelen van Cold Brew Coffee

Wat is het voordeel van Cold Brew koffie? Er zijn meerdere voordelen te vinden over Colf Brew. De belangrijkste is de smaak!

Door de zetmethoden heeft Cold Brew koffie een zachte en zoete smaak. Heel anders dan andere zomerse koffiespecialiteiten. Aan de Cold Brew hoef je dan ook geen suiker of siropen toe te voegen. Maar het kan natuurlijk altijd.

Nog een voordeel is dat je makkelijk een grote hoeveelheid kan bereiden. Wanneer de koffie is gefilterd kan je deze namelijk afgedekt in de koelkast bewaren. Zo heb je een lekkere voorraad koude koffie! Ook handig om mee te nemen of voor veel visite.

Ook is Cold Brew koffie goedkoop als je het zelf maakt. Het enige wat je nodig hebt is gemalen koffie en koud water. Het is het lekkerste als je de koffiebonen zelf maalt.


Cold Brew maken

Nu wil je natuurlijk weten hoe je Cold Brew koffie kan maken. Het is heel simpel. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig! Je kan het in een mooie French Press bereiden of simpelweg in een glazen kan of pot.

Ik vertel je stap voor stap hoe je de koude koffie kan maken. Het is goed om te weten dat je Cold Brew koffie niet meteen kan nuttigen. Het moet minimaal 12 tot 24 uur rusten.

Cold Brew Coffee maken

Benodigde tijd: 12 uren.

  1. Kies een grote glazen pot of kan waar je de koude koffie in kan zetten.

  2. Doe circa 200 gram gemalen koffie van goede kwaliteit in de pot.

  3. Voeg hier 1 liter koud water aan toe.

  4. Meng de inhoud goed door de roeren of schudden.

  5. Dek de koffie af en zet deze minimaal 12/24 uur in de koelkast.

  6. Filter de koffie met een zeef, passeerdoek of een koffiefilter.

  7. Doe wat ijsklontjes in een glas en schenk de koude koffie eroverheen.

  8. Doe er eventueel een scheut melk bij naar wens en genieten maar!


Beste koffie voor een Cold Brew

Aangezien je maar twee ingrediënten gebruikt, moeten deze van goede kwaliteit zijn voor het beste resultaat!

Welke bonen: voor een Cold Brew zijn 100% Arabica koffiebonen aan te raden. Deze bevatten meer oliën dan Robusta bonen en hebben een zoetere en zachtere smaak. Perfect voor een Cold Brew dus!

Zelf koffiebonen malen: ga je voor de beste smaak? Dan kies je ervoor om de bonen zelf, vers te malen. Hier heb je wel een koffiemolen voor nodig. Voor een Cold Brew is een instapmolen meer als voldoende. De vers gemalen bonen geven meer aroma aan de Cold Brew.

Voorgemalen filterkoffie: heb je geen koffiemolen en wil je deze niet aanschaffen? Dan kan je natuurlijk ook gebruik maken van voorgemalen koffie. Ook hier ga je voor Arabica bonen! Kies voor een zacht aroma maar natuurlijk ook voor de smaak waar je zelf van houdt.

Koffiecups: ja, het kan nog makkelijker! Wel heb je dan een apparaat nodig die koffie kan zetten met koud water zoals de Dolce Gusto. Met de cups heb je een snelle “Cold Brew”. Maar we weten inmiddels dat Cold Brew helemaal niet snel gemaakt kan worden. Beter vers bereiden dus!


Natuurlijk kun je het ook gewoon kopen…

Wil je jouw Cold Brew koffie liever kopen? Dat kan natuurlijk ook. De vraag is of jouw favoriete koffietent Cold Brew koffie verkoopt… Hier kan je hem in ieder geval wel kopen!

In Amerika is Cold Brew koffie al een grote hit! Dus hier in Nederland kunnen we de koude koffie bij de bekende Amerikaanse franchise halen: een heerlijke Starbucks Cold Brew!

Ook vind je verschillende Cold Brew varianten in de supermarkt. Zo vind je kant en klare blikjes in de koelafdeling maar dus ook de cups om het thuis mee te doen.

Natuurlijk is een zelfgemaakte vaak het lekkerst!


Veel voorkomende problemen!

Koud gezette koffie is meestal een vergevingsgezind proces, maar fouten zijn gemakkelijk te maken – en gelukkig gemakkelijk te herstellen. Hier zijn een paar problemen die je mogelijk ervaart, natuurlijk met de oplossing.

De koffie is niet sterk genoeg; Of de koffie is te sterk.

Meestal kunnen dit soort problemen opgelost worden door meer of minder water te gebruiken. Als de koffie te sterk is, voeg dan wat water toe om het te egaliseren. Niet sterk genoeg? Voeg wat extra koffie toe.

Jij bent hier de ultieme beslisser, dus ga ervoor. Proef met je smaakpapillen en constateer. Net als een échte barista!

Als je denkt dat je een verkeerde hoeveelheid koffiedik hebt gezet, schaam je niet. Dit komt heel vaak voor.

Lukt het niet helemaal? Begin dan gewoon opnieuw met een andere samenstelling die voor jou beter werkt.

Het geheel smaakt bitter of zuur

Als je je koude koffie een beetje bitter vindt, is het waarschijnlijk dat de koffie te lang is geëxtraheerd of te fijn is gemalen. Voor onderdompeling kun je de zettijd verkorten of een grovere maling gebruiken. Probeer een grovere maling voor langzaam druppelen.

Als je je koude koffie een beetje zuur vindt, is het waarschijnlijk te weinig geëxtraheerd en moet het gewoon meer extraheren – of doorlopen. Voeg een uur of twee toe of gebruik de volgende keer een fijnere maalstand als je de onderdompelingsmethode gebruikt. Gebruik voor de slow-drip-methode een iets fijnere maling.


Plaats een reactie