Home / Blog / Recepten / Chemex koffie: wat het is, waar kopen én de complete uitleg!

Chemex koffie: wat het is, waar kopen én de complete uitleg!

De hipste koffie van 2020: Chemex! Eén van de manieren om koffie te zetten is met dit apparaatje. Je zet dan ‘slow coffee’. Het is koffie die langer duurt om te zetten, de koffie smaakt hierdoor vaak sterker. Dit wordt ook wel filterkoffie genoemd.

Geen koffiezetapparaat met thermoskan, maar een klassieke Chemex! In dit artikel leren we je:

Laten we beginnen. Alvast veel plezier met koffie drinken!

Wat is Chemex koffie?

Chemex koffie is oorspronkelijk vanuit 1941. Ontworpen door Peter Schlumbohm. Hij was een uitvinder uit Duitsland. Dit koffiezetapparaat was zijn beste uitvinding.

De koffie kwaliteit is ongeveer hetzelfde als bij ‘normale’ filterkoffie. Het verschil is dat er bij de Chemex nog water gedaan moet worden. Dit voeg je zelf toe. Hierdoor heb je zelf de totale controle op de hoeveelheid water en de snelheid waarmee de koffie door het filter gaat. Dit is erg belangrijk bij het zetten van de beste espresso.

Denk aan een pistonmachine. Dit zijn apparaten waarbij er zo veel mogelijk functies op zitten om zelf de controle over de uiteindelijke koffiesmaak te krijgen. Bij Chemex koffie profiteer je dus van je eigen barista kunsten!

De precieze werking uitgelegd in een notendop

Chemex uitleg

Om het wat ingewikkelder (lees: duidelijker) te maken hoe een Chemex apparaat werkt, leggen we hieronder uit hoe het technisch precies in elkaar zit.

Doordat het apparaat een specifieke vorm heeft is er een langere tijd tussen de gemalen koffie en het water. Hierdoor heb je een betere extractie en uiteindelijk meer smaak aan de koffie. Daarnaast heeft dit apparaat speciale filters. Hiermee kunnen oliën en ook vaste stoffen in de koffie worden gehouden. De filters zijn dikker.

Je krijgt hierdoor een lichte en fruitige smaak. Dit hangt wel weer af van de koffiebonen die je gebruikt. Hoe de Chemex precies werkt is eigenlijk vrij simpel uit te leggen.

Je doet de filter in de machine. Vervolgens doe je gemalen koffie in de filter. Tot slot doe je er water bij. Dit vermengt zich vervolgens met de koffie. Uiteindelijk druppelt het langzaam in je beker en hiermee heb je dus jouw kopje Chemex koffie.

Voor de juiste smaak kun je spelen met koffiebonen, de maalgraad, de hoeveelheid en de hoeveelheid water. Kijk ook ons artikel voor hoeveel schepjes koffie bij hoeveel ml water.

Chemex koffie zetten: het stappenplan

Chemex koffie zetten stappenplan

Benodigde tijd: 5 minuten

Om Chemex koffie te zetten volg onderstaand stappenplan:

 1. Maal bonen.

  De juiste hoeveelheid is belangrijk. Kies hiervoor een grovere maling van de bonen.

 2. Doe de koffiefilter in de Chemex.

  Plaats deze in de bovenkant van het apparaat.

 3. Spoel het met een beetje water.

  Hiermee verwijder je de papiersmaak. Zorg ervoor dat er geen druppels uit het koffiefilter komen.

 4. Gooi het water weer weg.

  Het water wat je gebruikt voor het spoelen van de filter.

 5. Doe koffie in de filter.

  Probeer zo min mogelijk gemalen koffie te verspillen door het nat te maken. Probeer het oppervlak waar je koffie strooit zo klein mogelijk te houden.

 6. Laat dit 30 seconden zitten.

  Even wachten totdat de gemalen koffie is gebloomed.

 7. Doe de rest van het water op de koffie.

  Gebruik draaiende bewegingen. Niet langer dan 30 seconden achter elkaar. Zo kan de koffie op adem komen. Doe dit 3 of 4 keer.

 8. Na 3,5 tot 4 minuten is de Chemex koffie klaar.

  Anders gebruik een grovere maling. Duurt het korter? Gebruik dan een fijnere maling. Nog steeds niet helemaal goed? Gebruik dan meer of minder water. Minder water wanneer het te snel is en vice versa.


Video uitleg

Aaron Blanco van Brown Coffee Co. in San Antonio legt uit hoe je koffie maakt met een Chemex koffiezetapparaat.

Chemex kopen? Dit is de beste winkel

Wanneer je op zoek bent naar een Chemex apparaat, kun je ‘m niet overal kopen. Wanneer je bij de Blokker, Coolblue of Mediamarkt kijkt hebben ze ‘m niet. Daarom kun je hieronder de Chemex kopen in de beste winkel in 2020.

Er zijn verschillende soorten. Wel even belangrijk om te weten. Zo is de Chemex Classic Slow Coffee er al voor 3 koppen koffie. Maar deze is ook te koop voor 10 koppen koffie. Zo heb je een duidelijk overzicht van welke soort je nodig gaat hebben.

Ook zijn er dus speciale filters nodig. Deze kun je er los bij kopen. Natuurlijk hebben we de winkel gevonden waar je deze er gemakkelijk bij kunt bestellen.

Tot slot is er nog een deksel. Dit deksel kun je op de Chemex koffiemaker zetten. Bestel je de 3-kops variant? Dan is er een set met korting beschikbaar. Bekijk hieronder de verschillende opties. Alvast veel plezier met jouw nieuwe koffie apparaat!

Chemex koffiemakerPrijs en aanbieder
3-kops39,90 > Kookpunt
6-kops42,90 > Kookpunt
8-kops46,90 > Kookpunt
10-kops59,90 > Kookpunt
3 kops + filters + glasdeksel52,50 > Kookpunt
Glasdeksel8,90 > Kookpunt
100 koffiefilters niet gevouwen halve maan9,90 > Kookpunt
100 koffiefilters wel gevouwen vierkant9,90 > Kookpunt

Veelgestelde vragen

Wat is Chemex koffie?

Chemex koffie is oorspronkelijk vanuit 1941. Ontworpen door Peter Schlumbohm. Hij was een uitvinder uit Duitsland. Dit koffiezetapparaat was zijn beste uitvinding. Lees op deze pagina alles over de definitie en de uitleg.

Hoe duur is de koffie?

Het is gemalen koffie, dus je hebt verschillende opties tot je beschikking.

Wat kost het apparaat zelf?

Dat hangt ervan af of je voor 3 of voor 10 koppen koffie een Chemex zoekt. Hij is voor ongeveer 40 euro te koop.

Plaats een reactie