Home / Blog / Soorten / Cappuccino: wat is het en hoe cappuccino maken?

Cappuccino: wat is het en hoe cappuccino maken?

Cappuccino maken: wat is een cappuccino?

Cappuccino maken? Dan wil je de perfecte bereiding. Een cappuccino is een van de meest gedronken koffiesoorten van ons land. Maar wat is het nu precies, waar komt deze koffiesoort vandaan en hoe maak je de beste?

In dit artikel vind je alle antwoorden. Ik vertel je een stukje over de geschiedenis van de cappuccino en laat je zien hoe je de beste maakt. Ook vind je hier hoeveel calorieën in een cappuccino en je vind alles over de soorten melk en verhoudingen. Alvast veel plezier met deze koffie drinken! Als je ‘m goed maakt, is het écht genieten.


Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een Italiaanse koffiesoort met de oorsprong in Wenen. De naam is afgeleid van ‘Kapuziner Kaffee’. De ideale verhouding om een cappuccino te zetten is ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.

Deze koffiesoort staat bekend als Italiaanse koffie, niet als Oostenrijks. Hoe komt dat?

Cappuccino is geïnspireerd, maar niet hetzelfde als, de Weense koffie. In Wenen deden ze rond 1700 namelijk slagroom op de koffie en voegde ze kruiden eraan toe. Pas later rond 1930 werd door de Italianen het idee geopperd om melk op te schuimen. Daardoor kennen we de cappuccino vooral als Italiaans.

In Italië drinken ze enkel cappuccino in de ochtend, voor 11.00 uur. Wij gelukkig niet! Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het vaakste deze koffiesoort drinken in de middag, rond 12.00 uur.

Waarom drinken Italianen ’s middags geen cappuccino? Dit is niet zonder reden.

Het verteerproces wordt vertraagd door koffie met melk. Aangezien Italianen vaak zwaar eten in de middag, is dit logisch. Een espresso of ristretto daarentegen is juist goed, want deze versnelt het verteren. Vandaar dat Italianen hier vaker voor kiezen!

Een stukje geschiedenis

Het woord cappuccino, uitgesproken als [ka-pou-tchi-no], is een leenwoord uit het land van de liefde en betekent “kapucijn”. Dit verwijst naar de kleur van het habijt (hazelnootbruin) gedragen door de kapucijner, beter bekend als “de broeders van de kapucijner orde”.

De kleur van de koffie werd hiermee vergeleken. Franziskaner koffie was lichtbruin, terwijl de Kapuziner Kaffee donkerder was van kleur.


Hoe maak je een cappuccino?

resultaat perfecte cappuccino

Cappuccino is een van de meest gedronken koffiesoorten ter wereld. Hij wordt op verschillende manieren gemaakt, en helaas vaak op de verkeerde manier. De cappuccino moet aan bepaalde normen voldoen: een rijke smaak en romige textuur.

Daarnaast is de verhouding erg belangrijk. De basis is hetzelfde: een derde koffie met een derde melkschuim en een derde gestoomde melk. Hierbij moet de espresso goed zijn gezet, zodat je deze door alle melk heen nog goed proeft.

Hieronder vind je het stappenplan om een cappuccino te maken met een espresso machine. Dit is met behulp van een stoompijpje en vergt wat oefenwerk, als echte (thuis)barista. Heb je dit niet? Dan is het ook zeker mogelijk een lekkere cappuccino te maken met behulp van een melkopschuimer.


1. Espresso zetten

Stap 1 espresso zetten

Voor een cappuccino zetten is het eerste onderdeel altijd de espresso. Het is extra lekker als de espresso een zoete toon heeft. Bij het kiezen van de beste koffiebonen kies je dus voor een boon met een lichte fruittoon of een zoetje erin.

De espresso moet nog op temperatuur zijn als je de melk erbij doet en hem uitserveert. Zorg er dus voor dat je klaar bent om de melk op te schuimen als de espresso wordt gezet: het liefste tegelijkertijd. Dit doe je makkelijk met een espresso machine met dubbele boiler, zoals bijvoorbeeld de Sage Oracle Touch.

Zet de espresso in het cappuccino kopje. De perfecte doorlooptijd is ongeveer 25 seconden. Zorg ervoor dat je tijdens deze tijd begint met het opschuimen van de melk.


2. Melk opschuimen

Stap 2 melk opschuimen met stoompijpje

Bij het opschuimen van de melk is het belangrijk dat je goed op de temperatuur let. Schuim de melk op tot maximaal 70 graden: zo verbrand de melk niet. Wanneer dit gebeurt zal de melk bitter smaken en dat is niet wat je wilt!

Schenk de volle melk in een melkkan. Deze vul je niet helemaal, maar tot het tuitje van het stoompijpje. Tijdens het opschuimen zal de melk naar boven komen, doe het kannetje dus niet helemaal vol.

Zet het stoompijpje aan – buiten het kannetje – zodra deze klaar is kun je de melk gaan opschuimen. Hiervoor zet je het stoompijpje rechtop in een schuin hoekje. Het stoompijpje moet net onder de melk in het kannetje zijn. Zet ‘m dan aan.

Je hoort een hard geluid, houd je hand aan de onderkant van het kannetje. Wordt de onderkant warm? Dan wordt het tijd het stoompijpje verder in de melk te doen en een draaikolk te maken. Zie je deze draaikolk? Tel dan af van 3 naar 0 en haal het stoompijpje eruit. Bij een melkkan met temperatuurmeter weet je direct hoe warm de melk is: handig!


3. Walsen en overgieten

Melk opgeschuimd? Dan gaan we walsen. Nee niet de dans, maar we gaan de bubbels en bellen verwijderen! Dit doe je door de melkkan op een vlakke ondergrond te zetten en deze rond te draaien. De melk gaat glimmen en de luchtbellen zullen langzaam verdwijnen.

Vervolgens moet je de melk overschenken in een andere kan. Dit doe je omdat je anders enkel melk of alleen schuim krijgt, en we willen ze beide! Daarom schenk je ‘m over in de tweede kan. Wals de melk nog een paar keer en tik het kannetje op de ondergrond.


4. Inschenken maar!

Stap 4 melkschuim inschenken

Om de melk in te schenken moet deze op de espresso liggen. Wil je een mooi figuurtje? Dat is wel even wat oefen werk, maar ook jij kunt latte art maken! Begin hoog met schenken, zo’n 6 centimeter boven het kannetje. Verplaats langzaam naar beneden. Schud vervolgens licht en doe ‘m dan weer terug omhoog.

Is jouw kopje voor de helft gevuld? Schenk dan het schuim laag in. Zo krijg je een mooie bolling op de melkschuim en aan de rand van het kopje komt deze net erboven uit.


Hierboven bekijk je het filmpje van Douwe Egberts over het maken van een cappuccino.


Cappuccino versus andere koffiesoorten: wat zijn de verschillen?

Cappuccino versus andere koffiesoorten

Er zitten een hoop verschillen tussen de koffiesoorten maar uiteindelijk bevatten ze allemaal (ongeveer) dezelfde ingrediënten: koffie en melk. Maar wat zijn de verschillen?

Cortado

We beginnen met verschil tussen een cortado en cappuccino. Het verschil hierbij is de hoeveelheid hete melk. Er is geen opgeschuimde melk, enkel gestoomde melk in een cortado. De verhouding is zo’n 25 tot 30 ml espresso en maar een klein beetje hete melk daarbij. Een Spaanse espresso macchiato!

Koffie verkeerd

Bij een koffie verkeerd is de basis geen espresso, maar filterkoffie. Dit is dus geen échte variant van een cappuccino, maar een meer Nederlandse. Het verschil is met een cappuccino is niet alleen de basis koffie, maar ook de melk. Hierbij doe je voor de helft filterkoffie (zo’n 120 milliliter) en ook de helft verwarmde melk: niet opgeschuimd dus.

Espresso macchiatto

Een espresso macchiato is feitelijk een espresso met zoete smaak. Doordat je met een toefje opgeschuime melk de espresso verrijkt worden de bitters verminderd en krijg je deze zoete smaak. Ook is de afdronk romig, dit is mijn persoonlijke favoriet!

Flat White

Bij een flat white koffie zijn de verhoudingen ook weer net wat anders. Hierbij gebruik je een dubbele espresso, dus zo’n 50 tot 60 milliliter. Daarbovenop komt gestoomde melk, net iets meer dan de espresso. Vervolgens is er nog een laag melkschuim bovenop. Dit si dan weer minder, namelijk zo’n 30 milliliter.

Latte Macchiato

Een latte macchiato is een cappuccino op z’n kop. Het verschil is simpel! Ze starten allebei met een espresso en daarbovenop opgeschuimde warme volle melk. Het verschil is te vinden in de hoeveelheid melk en de volgorde van schenken. Ook ziet deze koffie er anders uit bij het serveren.

De melk stoom je eerst en schenk je vervolgens in het latte macchiato glas. Daarna wordt de espresso langzaam op het melkschuim gegoten. Hierdoor krijg je een scheiding tussen de warme melk, met de espresso erbovenop.


Cappuccino zetten: met welke machine doe je dat?

Er zijn verschillende soorten zetmethoden en manieren om een cappuccino te zetten. Hieronder vind je de beste manieren en alle oplossingen momenteel op de markt!

Espresso pistonmachine

Dit is de meest gebruikelijke manier voor het zetten van een cappuccino. Zo krijg je de totale controle over alle verschillende aspecten die komen kijken bij het zetten van een cappuccino zoals hierboven besproken.

Een espresso pistonmachine heeft een stoompijpje en maalt in sommige gevallen zelf de koffiebonen. Anders moet je nog een losse koffiemolen kopen.

Volautomatische koffiemachine met opschuimer

Een koffiezetapparaat met melkopschuimer is een simpelere manier om een cappuccino te zetten. Hierbij hoef je vaak maar op één knopje te drukken en al het werk wordt gedaan. Heb je weinig tijd en wil je toch genieten? Dan is dit een goede keuze.

Een van de beste van dit moment is de Delonghi Primadonna Soul. Hierbij kun je zelf ook nog het een en ander aanpassen zoals de hoeveelheid melkschuim en de temperatuur hiervan. Daarnaast maak je via de app zelf jouw koffiesoort – een persoonlijke versie van iedere koffie.

De beste koffiemachine voor een cappuccino hebben we voor je uitgelicht op onze pagina met de beste cappuccino apparaten.

Nespresso machine

Met een Nespresso machine met melkopschuimer kun je misschien wel het meest eenvoudig een cappuccino zetten. Hierbij hoef je vaak maar één knopje in te drukken en het melkreservoir te vullen met verse volle melk.

Een tip voor het beste resultaat is het gebruiken van Nespresso cups die passen bij deze koffiesoort. Kies hier dus ook voor een koffie met een zoete toon. Zo komt de espresso goed tot zijn recht in verhouding met het melkschuim.

Dolce Gusto

Nog een cupmachine waar je gemakkelijk een cappuccino mee kunt zetten! Bij Dolce Gusto machines werkt dit wel net een beetje anders dan bijvoorbeeld bij Nespresso.

De Dolce Gusto cappuccino cups zijn erg gewild. Hierbij krijg je 2 cups die je gebruikt voor één drankje. Eerst doe je de cup met gemalen koffie in het apparaat. Vervolgens kies je het juiste aantal streepjes en klik je op het knopje. Daarna doe je de tweede cup in het apparaat. Deze is gevuld met melkpoeder. Hierbij krijg je dus zeker niet de beste cappuccino! Melkpoeder geeft een héél ander resultaat dan verse volle melk.

Senseo

Met een Senseo apparaat kun je ook gemakkelijk met één druk op de knop jouw koffie bereiden. Voor dit type machine zijn er losse Senseo cappuccino pads bedacht waarbij je met één pad een cappuccino kunt zetten. Ze komen in een zak van 8, waarmee je er dus 8 kunt zetten. O.a. te koop bij Jumbo en Albert Heijn.


Veelgestelde vragen over cappuccino’s

Wanneer cappuccino drinken?

Nederlanders drinken het vaakst een cappuccino om 12.00 uur ’s middags volgens onderzoek. Maar in Italië is dit zeker niet het geval! Italianen drinken deze koffiesoort tot uiterlijk 11.00 uur ’s ochtends. Hierna niet meer, in verband met hun zware middageten en slechte vertering door veel melk.

Wie heeft cappuccino uitgevonden?

Hoewel de naam ‘Kapuziner’ in Wenen werd gebruikt, werd de eigenlijke cappuccino uitgevonden in Italië. Deze koffie werd voor het eerst gemaakt in het begin van 1900, kort nadat de espressomachine in 1901 populair werd. De eerste vermelding van de cappuccino stampt uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Waarom geen cappuccino na 11 uur?

De zwaarte van de cappuccino compenseert de vrij kleine hoeveelheid eten die gewoonlijk in de eerste uren van de dag wordt geconsumeerd. Dus hoewel je altijd een barista kunt vinden met koffie en melk vermijden de meeste Italianen het drankje na de lunch. Dit is slecht voor de vertering.

Is cappuccino ongezond?

Niet bijzonder ongezond of goed, gewoon gemiddeld. Een cappuccino is iets lager in calorieën dan een latte of flat white met 110 calorieën en zes gram vet met volle melk, maar bevat iets minder calcium vanwege de melk/schuimverhouding.

Is cappuccino slecht voor je cholesterol?

Onderzoek wijst uit dat cafestol het vermogen van het lichaam om cholesterol te metaboliseren en te reguleren beïnvloedt. Volgens een meta-analyse van gecontroleerde onderzoeken naar koffie en cholesterol, kunnen koffieoliën galzuren en neutrale sterolen verminderen. Dit kan leiden tot een verhoogd cholesterol.

Plaats een reactie