Koop je gewone melk om perfect melkschuim te maken? Moet er speciale melk voor cappuccino worden gekocht?
Deze vragen worden niet onterecht gesteld. Want wat is deze speciale melk voor cappuccino eigenlijk? En wist je dat er latte macchiato machines bestaan?
Je leest:
Of kijkt:
De perfecte cappuccino melk
Wat is cappuccino melk en wat zit erin?
Cappuccino melk is een soort melk, speciaal voor melk opschuimen.
In het productieproces wordt er stabilisator, eiwit en suiker aan de melk toegevoegd.
Door extra eiwitten aan de melk toe te voegen, worden de bubbeltjes van melkschuim steviger. Hierdoor kun je een lepeltje, zonder dat deze valt, op de cappuccino leggen.
Maar is dat wel de bedoeling?
Daar later meer over, nu eerst:
Het verschil in de producten uitgelegd
Er zit een verschil tussen cappuccino melk en gewone melk. Dit verschil is klein.
Ingrediënten
- 71% volle melk
- 28% magere melk
- suiker
- melkeiwit
- stabilisator (E401)
- aroma
Er zitten twee verschillende soorten melk in. De magere melk zorgt ervoor dat de cappuccino melk langer houdbaar is.
Productieproces
De melk lang houdbaar maken: door de melk boven de 120 graden te verhitten veranderen de bestanddelen in de melk, waardoor het langer houdbaar blijft.
De melkeiwitten zijn eraan toegevoegd om het melkschuim stevig te houden. Ook de stabilisator heeft deze functie.
Suiker wordt toegevoegd, met een simpele reden: het melkschuim iets zoeter maken.
Doordat de melk wordt verhit en doordat er eiwitten aan worden toegevoegd, veranderd de smaak. De suiker zorgt ervoor dat het ook nog lekker smaakt.
Conclusie
Het blijft eigenlijk gewoon, melk. Alleen dan met wat suiker en eiwitten extra.
Melkschuim is hierdoor lekker stevig, daarnaast ook nét wat zoeter.
Wat is goedkoper?
Voor huismerk cappuccino melk van de Albert Heijn betaal je € 1,59 per liter. Voor een pak gewone melk € 0,95.
Gewone melk is 64 cent goedkoper dan de speciale melk. Je betaald een hoop meer, voor een beetje suiker en eiwit.
Maar moet dit eigenlijk wel, bij een perfecte cappuccino? En welke melk gebruik je volgens het originele Italiaanse recept?
Welke melk gebruiken voor de perfécte cappuccino
De perfecte cappuccino: hoe maak je dat? Nou, met een pistonmachine.
Ook kun je leren melk op te schuimen met een stoompijpje, of je gebruikt gewoon de authentieke melkopschuimer.
Er zijn verschillende manieren om een cappuccino te maken. Zo ook met speciale opschuim melk. Volgens het traditionele Italiaanse recept schijnt dit niet zo te zijn.
Het Italiaanse recept: hoe moet het écht?
Voor een cappuccino gebruik je volle melk. Traditioneel volgens het Italiaanse koffie recept. Eventueel gebruik je biologische volle melk, maar geen cappuccino melk.
Het is dan ook een fabeltje dat het bekende lepeltje op het melkschuim moet blijven liggen. In Nederland doen we deze test heel erg vaak, maar dit slaat eigenlijk nergens op.
De melk moet perfect worden gemengd met de koffie. Zo wordt de smaak goed opgenomen in de koffie. Als het lepeltje op de koffie blijft liggen, is de schuim eigenlijk te dik.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Coolblue zegt dat lang houdbare melk beter is voor een voller melkschuim (niet lekkerder).
Dat klopt, want er zitten in de speciale opschuimmelk bijna exact dezelfde vet- en eiwitpercentages als in magere melk.
Toch is volgens het Italiaanse recept volle melk de beste voor cappuccino. Hierdoor wordt de smaak een stuk beter, waardoor het de authentieke cappuccino smaak krijgt.
Daarnaast is een koffie verkeerd ook met melk. Hiervoor kun je dezelfde melk gebruiken.
Hoe drink jij jouw cappuccino? Met volle melk, halfvolle melk of cappuccino melk?
Laat het weten in de reacties!
Als ik ergens zit, bestel ik altijd cappuccino, héérlijk! Ik weet niet wat voor soort melk ze er dan in doen, maar als ik het zelf zou maken denk ik met volle koffiemelk of toch speciale? Dat verschil zou ik eerst moeten proeven
Mijn man drinkt thuis koffie en dan uit het nespresso apparaat met soya barista melk
Probeer ook een keer de soya barista voor professionals.
Deze smaakt minder intens dat de normale soya barista.
Is te koop bij groothandels of via internet. Een serieuze aanrader. Schuimt ook beter dan de normale.
Wat velen niet weten maar toch wel belangrijk als je een kinderwens hebt. Te veel soja is niet goed voor spermaproductie. Al bij een half glas per dag wordt het aantal spermacellen met 40% verminderd. Sojaproducten bevatten veel fyto-oestrogenen.
🤣
dan zouden Chinezen en andere Aziatische volken die veel soya eten weinig kinderen voortbrengen. En we weten allemaal dat het tegendeel waar is.
Aziaten gebruiken gefermenteerde soya da’s anders dan wat wij hier gebruiken.
Eén van de meest gegeten sojaproducten in Azië, tofu en tahu, zijn ongefermenteerde sojaproducten. De bevolkingsgroei aldaar gaat sneller dan hier in het westen.
Complete onzin wat alle LBO-opgeleide zelfbenoemde “doctoren” verklaren.
Koekoek. 🤪
Zelf gebruik ik het niet. Met een degelijke machine vormt gewone melk geen enkel probleem. Maar wel handig als je een perfect kopje wil.
volgens Radar ( of een ander programma ) is al die cappuchino melk onzin en dat geloof ik ook: gewoon houdbare melk, en ….een heel goede melkopschuimer 😉
Hoi Felice,
Welke raad je me aan? Heb er al zoveel versleten. Nu problemen met een melkopschuimer van ILLY, herrie maken, wieltje is ook niet oké. Hoor het graag van je. 🍀
Ik heb sinds 2 weken eindelijk de perfectie opschuiven gevonden van de KitchenBrothers
Wij hebben er een van severin. Geweldig apparaat. En inderdaad gewoon met volle melk. Evt een beetje koffiesiroop erin.
Soms hebben we de speciale latte, maar meestal gewoon volle melk. Net zo goed.
Ik drink geen koffie en ook geen cappuccino. Mn vriend drinkt thuis koffie en als we ergens zijn wel eens een cappuccino, maar ik heb dan geen idee welke melk ze gebruiken.
Waarom reageer je dan?
😂
Gewoon gezellig
goed advies
Cappuccino lijkt mij dan wel het lekkerste. Vreemd eigenlijk, maar grappig, dat er zoveel verschil in zit he?
Ik maak heerlijke cappuccino met biologische soyamelk.
Havermelk schijnt ook populair te zijn. Er zijn nog meer soorten, zoals bv. gemaakt van kokos, amandelen of rijst, en dan ook in niet-biologisch verkrijgbaar. Misschien moet ik trouwens wel ‘drink’ zeggen. Er is ook een room-versie. Daar koop ikzelf dan ook de biologische soya-versie van. De bio-drink en -room doe ik in een verhouding van 4 :1 in m’n melkopschuimer, dus bv. 60ml drink en 15 ml room. Ik heb gewoon simpele (niet professionele) apparatuur, maar wel heel lekkere (biologische) koffie. Al met al, vind ik dat m’n cappuccino best kan tippen aan wat ik buiten de deur krijg. “Soya Barista melk” is er vlgs mij niet in biologische versie, of misschien enkel voor bedrijven.
Ik heb een jura koffiemachine kan ik ook koude melk gebruiken voor op te schuimen
Jura adviseert juist melk uit de koelkast te gebruiken.
Voorheen hadden we een nespresso met een aerocino (=melkopschuimer) eraan vast. Deze melkopschuimer lukt bijna altijd met verschillende soorten melk: vers vol, vers halfvol, houdbaar, soja, haver.
Nu heeft mijn man een bonenmachine gehaald met een stoompijpje. De nespresso set is verkocht. Met een stoompijpje lukt het niet altijd. Zeker bij sojameel. Ik merk dat de barista versies voor plantaardige melk, hoewel duurder, echt fijner werken. Verder lukt de verse en ook de houdbare volle melk wel. En natuurlijk kan het aan mijn skills liggen als het mislukt.
Mijn conclusie:
Aerocino van Nespresso (andere merken melkopschuimers heb ik persoonlijk nooit gebruikt) is echt een aanrader voor mooi schuim. Lukt nagenoeg altijd, let wel op dat melk gekoeld moet zijn. Ook koud schuim voor een ice-coffee is mogelijk met het apparaat.
Met een stoompijpje is verse volle melk het lekkerst. Oefenen is wel vereiste. Weer belangrijk om koud melk te gebruiken
Mijn tip: als je niet zo vaak latte of cappuccino drinkt, koop dan drinkpakjes houdbare volle melk en bewaar deze in de koelkast. Handig voor visite en minder verspilling. Wel de verpakkingen in de recyclebak voor drinkpakken 🙂
Wij hebben een Jura bonenmachine en we gebruiken meestal gewoon AH volle houdbare melk. Laatst van Rude Health de barista kokosmelk geprobeerd, maar dat was een beetje een tegenvaller.
Ik ben een echte koffieleut 2 weken geleden opschuimmachine gekocht van de de Philips ik heb houdbare volle melk geprobeerd de gewone volle melk en de Friese opschuimmelk ik moet bekennen dat die Friese opschuimmelk toch stijver wordt dan die andere varianten ik kan bij die Friese het lepeltje in het midden rechtop in laten staan bij die andere niet.