Home / Blog / Soorten / Cafeïnevrije koffie: Belangrijke punten bij cafeïnevrije koffiebonen!

Cafeïnevrije koffie: Belangrijke punten bij cafeïnevrije koffiebonen!

cafeïnevrije koffie

Op zoek naar cafeïnevrije koffie? Dan wil je weten wat deze koffie zo speciaal maakt, waarom decafe koffie goed is én welke de beste cafeïnevrije koffiebonen zijn.

Decafeïne of decafe koffie is een koffiesoort waarbij er geen cafeïne in de koffie zit. Doordat de koffiebonen cafeïnevrij zijn heb je geen last van een energieboost – bijvoorbeeld ‘s avonds.

Dit is voordelig, want zo kun je nog prima slapen. Ook is het beter voor zwangere vrouwen om cafeïnevrije koffie te drinken. 

In dit artikel vind je alles over decafe. Alvast veel plezier met lezen over cafeïnevrije koffie!


Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Cafeïnevrije koffie heeft een lange weg afgelegd. Het proces om het magische molecuul uit de koffiebonen te halen is uitgevonden door de Duitse koopman Ludwig Roselius. 

Decafe is afkomstig van koffiebonen waaruit de cafeïne is verwijderd. Alle smaken en oliën zijn eruit gehaald. Omdat cafeïne verantwoordelijk is voor de smaak, herstelt het cafeïnevrije proces de smaak van de koffiebonen.

De Duitse koopman Ludwig bracht het product op de markt onder het nog steeds succesvolle ‘café HAG‘- merk. Dit is nu een merk van Jacobs Douwe Egberts en staat bekend om de decafé.

Eerdere pogingen om cafeïne te verwijderen waren gebaseerd op het behandelen van de bonen met oplosmiddelen zoals benzeen. Dit beschadigde de bonen en tastte de kwaliteit van de koffie aan, waardoor het moeilijker werd om nauwkeurig te branden.

In landen als Brazilië, ’s werelds grootste leverancier van koffie, zijn er bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het genetisch modificeren van Coffea Arabica-planten, dus bonen zullen nu weinig tot geen cafeïne bevatten. Dit proces is echter duur en er is een beperkte beschikbaarheid van genetisch gemodificeerde koffiebonen op de markt.

Chemische oplosmiddelen worden nog steeds gebruikt, maar nieuwe veeleisende koffiedrinkers hebben bijgedragen aan streven naar chemicaliën vrije productiemethoden. 

De meer natuurlijke methoden van tegenwoordig zijn zachter en zorgen ervoor dat de smaak van koffiebonen veel beter behouden blijft. De twee meest populaire ‘natuurlijke’ manieren worden het ‘Zwitserse waterproces’ en het ‘C02-proces’ genoemd (beide worden hieronder uitgelegd). 

Let bij het kiezen van cafeïnevrije koffiebonen op deze soorten methoden, aangezien chemische methoden de smaak van de boon in grote mate beïnvloedt. 

De Zwitserse watermethode

Dit houdt in dat rauwe bonen als oplosmiddel worden geweekt in cafeïnevrij groene koffie-extract. Terwijl de koffiebonen trekken, wordt de cafeïne in de vloeistof gezogen. De koffie wordt afgevoerd en de bonen worden gedroogd en verpakt.

Hoewel het een natuurlijk en zacht proces is, wordt hetzelfde oplosmiddel vaak gebruikt om een ​​groot aantal batches bonen te behandelen, waarvan sommigen zeggen dat het de unieke smaak en aroma’s van elke individuele boon beïnvloed.

De CO2-methode

Dit houdt in dat groene koffiebonen in water en in een afgesloten tank worden geweekt en CO2 onder zeer hoge druk in de bonen wordt gepompt. Dit haalt de cafeïne eruit, maar laat grotere moleculen achter die verantwoordelijk zijn voor de smaak.

Geen van beide methoden is perfect. Chemische en smaakprofielen van bonen worden bijna altijd op de een of andere manier beïnvloed door het behandelingsproces. 

De industrie loopt toch al wel lichtjaren voor waar het 30 jaar geleden was en het is mogelijk om een ​​aantal zeer heerlijke cafeïnevrije bonen te vinden die elke cent waard zijn.

Wist je dat koffie branden geen invloed heeft op de hoeveelheid cafeïne in de koffieboon?


Hoeveel cafeïne zit er in cafeïnevrije koffie?

hoe cafeïnevrije koffiebonen maken

Cafeïnevrije koffie is niet altijd helemaal cafeïnevrij. In een kopje cafeïnevrije koffie meet het cafeïnegehalte ongeveer 0 tot 7 mg. Normale koffie meet ongeveer 70 tot 140 mg cafeïne per kopje.

Het cafeïnegehalte verschilt van koffieboon tot koffieboon. Een Robusta-boon bevat twee keer zoveel cafeïne als Arabica-bonen, dus als je een koffie wilt kiezen met minder cafeïnegehalte, kies dan op basis van de bonen.

Decafé gemaakt van bonen mét cafeïne?

Benieuwd naar welke methode Albert Heijn gebruikt om koffie cafeïnevrij te maken?

Hoeveel kopjes komt overeen met een kopje gewone koffie?

Ervan uitgaande dat de cafeïnevrije koffie 7 mg aan cafeïne bevat, moet je ongeveer 10 tot 20 kopjes cafeïnevrije koffie drinken om overeen te komen met het cafeïnegehalte van een kopje gewone koffie. Je doet het dus niet voor niets, die decafe koffie drinken!

Het lijkt me trouwens niet heel verstandig om zoveel cafeïnevrije koffie te drinken, want het enige dat ontbreekt aan cafeïnevrije koffie is cafeïne. Alle andere factoren waaruit koffie bestaat, zoals zuurgraad, zijn nog steeds aanwezig in cafeïnevrije koffie.

Is het zuurder dan gewone koffie?

Wat de zuurgraad betreft is cafeïnevrije koffie zuurder dan normale koffie. Dit komt vooral vanwege het type bonen dat wordt bereid voor cafeïnevrij making, namelijk Robusta. 

Robusta-bonen hebben een hoger cafeïnegehalte en een hogere zuurgraad in vergelijking met andere soorten bonen.

De zuurgraad wordt gemeten met behulp van Ph-niveaus. Ph-waarden op 7 of hoger betekent een lagere zuurgraad, terwijl lager dan 7 een hogere zuurgraad betekent. 

Als de zuurgraad 7 is, is het neutraal. Cafeïnevrije koffie meet op 5,0 tot 5,1 Ph-niveaus. Normale koffie gemaakt van Robusta-bonen meet echter op ongeveer 5,0 Ph-waarde, terwijl Arabica-bonen lager zijn dan dat.


Hebben cafeïnevrije koffiebonen gezondheidsvoordelen?

cafeïnevrije koffie gezondheidsvoordelen

Koffie, ongeacht of het cafeïnevrije koffiebonen zijn of niet, heeft gezondheidsvoordelen. Vooral als je het regelmatig drinkt (dwz een of twee kopjes koffie per dag – geen 12). 

Het cafeïnevrije proces verwijdert alleen het cafeïnegehalte van een koffieboon, maar heeft geen invloed op de andere biologische elementen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.

Maar er zijn opmerkelijke verschillen in termen van gezondheidsvoordelen, vooral vanwege de aan- en afwezigheid van cafeïnegehalte en de verschillen in zuurgraad.

Zitten er nog antioxidanten in?

Er is geen opmerkelijk verschil in termen van antioxidanten tussen gewone koffie en cafeïnevrije koffie. Koffie, zelfs met of zonder cafeïne, zit nog steeds boordevol actieve biologische elementen.

Polyfenolen en kaneelzuur zijn de belangrijkste soorten antioxidanten die in beide koffiesoorten voorkomen. Deze zijn verantwoordelijk voor het verlagen van de risico’s op hartaandoeningen en diabetes type 2.

Een andere antioxidant, ferulazuur genaamd, is verantwoordelijk voor het voorkomen van oxidatieve schade aan ons lichaam en helpt bij het verminderen van hersenontsteking. Simpel gezegd, dit is verantwoordelijk voor het verminderen van de risico’s op de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Maar als we het hebben over het gehalte aan antioxidanten, bevat cafeïnevrije koffie 15% minder antioxidanten dan gewone koffie. Dit komt doordat sommige van deze elementen verloren gaan tijdens het proces van cafeïnevrij maken.

Vermindert risico op diabetes type 2, leverfunctie en vroegtijdig overlijden

Zowel cafeïnevrije als gewone koffie zijn gekoppeld aan het verminderen van de risico’s van diabetes type 2. 

De effecten van cafeïnevrije koffie op de lever en zijn functie zijn niet zo goed bestudeerd in vergelijking met gewone koffie, maar een observationele studie wees uit dat cafeïnevrije koffie de leverenzymen verlaagde, wat duidt op een beschermend effect in plaats van een preventief effect.

Er is ook een klein maar significant verminderd risico op vroegtijdig overlijden (een beroerte of hartaandoening) en diabetes type 2.

Vermindert risico op veroudering en neurodegeneratieve ziekten

Gewone en cafeïnevrije koffie is gekoppeld aan het voorkomen van veroudering en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Net als het effect van cafeïnevrij op de leverenzymen, heeft het ook hetzelfde beschermende effect op de neuronen van de hersenen, en daarom zou het het ontstaan ​​van de neurodegeneratieve ziekte kunnen voorkomen. Een andere studie suggereert ook dat de reden hiervoor het chlorogeenzuur in koffie is, in plaats van cafeïne, dat verantwoordelijk is voor dit beschermende effect.


Is cafeïnevrije koffie veilig tijdens zwangerschap?

Het is duidelijk dat cafeïne, vooral gewone koffie, een grote no-no is voor zwangere vrouwen. Cafeïne vermindert vruchtbaarheid bij dieren, dus het is verstandig om je cafeïne-inname te verminderen als je zwanger bent.

Je hoeft niet volledig te stoppen, maar er moet een limiet zijn. Volgens onderzoek is cafeïnevrije koffie niet schadelijk voor zwangere vrouwen en belemmert het de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap niet. Maar het is altijd veilig om eerst uw arts om opheldering te vragen voordat je een kopje koffie pakt.


Plaats een reactie