Home / Blog / Recepten / Boter in koffie? Het simpele recept én waarom boterkoffie

Boter in koffie? Het simpele recept én waarom boterkoffie

Boter in koffie

Laten we eerlijk zijn: dikke boterachtige koffie klinkt niet lekker.  Waarom zou iemand dit willen proberen? Het idee roept een bos gesmolten boter op die gewoon op je koffie drijft. Niet heel aantrekkelijk. We kijken naar ‘bulletproof koffie’ en het verschil met boterkoffie. Ook kom je achter het simpele recept voor boter in de koffie.

Gelukkig brachten mijn liefde voor koffie en wat nieuwsgierigheid me ertoe een recept te vinden. Vervolgens mijn blender te voorschijn te halen voor een proefrit met deze vreemde combinatie. De nieuwsgierigheid bracht me tot een nieuwe waardering van boter. Ook is het een heerlijke manier om een gezonde kop koffie te maken zonder het huis te verlaten.

Hier is alles wat je moet weten over boterkoffie plus een paar handige tips om deze combinatie nog lekkerder te laten smaken.

Wat is boterkoffie en is koffie met boter gezond?

Om eerst wat misvattingen uit de wereld te helpen: boterkoffie is NIET hetzelfde als Bulletproof koffie of koffie met kokosolie.

Maar het zit wel boordevol smaak, het is vullend en als het op de juiste manier is gemaakt heeft het een delicaat en heerlijk schuim aan de bovenkant.

Met boter doordrenkte koffie is perfect voor zowel de beginnende thuisbarista als de ervaren, omdat er geen espressomachine voor nodig is. In plaats daarvan kan dit drankje worden gemaakt met een eenvoudig koffiezetapparaat en een blender.

De ingrediënten voor ‘standaard’ boter met koffie zijn eenvoudig: koffie, kokosolie en boter.

Je kunt geld besparen door online te kopen, aangezien ik persoonlijk heb ervaren dat de plaatselijke natuurvoedingswinkels doorgaans duurder zijn.

Boterkoffie vs. Bulletproof koffie

Is boterkoffie hetzelfde als Bulletproof koffie? Bijna, maar niet helemaal… Bulletproof koffie is eigenlijk een merk, ontwikkeld door een ondernemer genaamd Dave Aspey.

Zijn speciale koffie gebruikt een specifiek type koffiebonen. Ook houdt hij zich aan een strikte code om alleen ongezouten, grasgevoerde boter te gebruiken. Dit bevat een vloeistof genaamd MCT-olie, die vergelijkbaar is met kokosolie maar meer middellange keten triglyceriden bevat (in feite meer dik). 

Het gespreksonderwerp van vandaag – koffie met boter – verwijst eenvoudigweg naar de doe-het-zelf-versie van Bulletproof koffie. Koffiebonen met goede boter en kokosolie.

Boter met koffie en kokosolie proberen?

Nu ik in deze creatie geloof zijn hier 4 redenen waarom je boter met koffie en kokosolie moet gaan proberen. Het is één van de beste opties voor een heerlijke start van de dag!

1. Goedkoper dan in de winkel

De gemiddelde kosten van een in de winkel gekochte latte is ongeveer € 4,50. Dit cijfer houdt natuurlijk alleen rekening met het geldbedrag dat je rechtstreeks aan de winkel betaalt. Verborgen kosten omvatten benzinegeld om er te komen, tijd die nodig is om te rijden, te wachten en naar de eindbestemming te rijden.

Maar wat als je geld zou kunnen besparen door thuis een heerlijke, romige koffie te zetten met ingrediënten van hoge kwaliteit zonder veel kosten? Zou dat het je waard zijn?

Feit is: veel cafés serveren geen boterkoffie, dus als je het wilt drinken, moet je het zelf maken!

Een gekochte koffie versus een zelfgemaakte koffie kan betekenen dat je € 5000 per jaar aan koffie uitgeeft. Terwijl een zelfgemaakte special minder dan € 400 per jaar kan kosten. En als je jouw eigen mok gebruikt, verklein je jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk, in plaats van elke dag een lege papieren beker en plastic deksel weg te gooien.

Je hebt ook een koffiemolen nodig (als je hele bonen koopt als een echte liefhebber), een koffiezetapparaat en een blender die hete substanties aankan. Als je ze nog niet hebt, is het misschien een beetje een investering, maar een leuke start van de koffiebar thuis.

Laten we niet vergeten dat het eindresultaat nog steeds is dat je ongeveer € 5000 per jaar bespaart, en deze kleine apparaten gaan lang mee.

2. Gezonde vetten staat gelijk aan een gezonde huid

Herinner je je het vetarme dieet nog? Nou, vergeet alles wat je dacht te weten over een laag vetgehalte als gezond. Het blijkt dat vetarme diëten eigenlijk schadelijk zijn voor je algehele gezondheid. Dit resultaat kan te wijten zijn aan verhoogde additieven zoals koolhydraten om het voedsel nog steeds smakelijk te maken zonder dat goede vet. Een vetarm dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een tekort aan vetoplosbare vitamines, hormonale onevenwichtigheden en een vroegtijdig verouderende huid.

En dan nu de boter koffie (ja, het is een ding).

Elke cel in ons lichaam is bedekt met een beschermende laag van twee vetlagen. Een vetarm (of ongezond vet) dieet leidt ertoe dat het lichaam celwanden creëert die niet ideaal zijn.

Dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, maar aan de buitenkant zal de huid minder jeugdige glans en minder plasticiteit vertonen dan vroeger. Een dieet rijk aan gezonde vetten levert ontstekingsremmende voedingsstoffen, voedt de huid van binnenuit en fungeert als de bouwstenen voor gezonde hormonen.

Kokosolie bevat verzadigde vetten, die het lichaam helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte, ontstekingen in de slagaders van het hart verminderen en helpen de stofwisseling in balans te houden.

3. Even wennen, maar de smaak groeit aan je

Deze boterachtige, cafeïne houdende drank is zacht, romig, rijk en lekker na een paar kopjes. Het bevat geen suiker, maar het heeft ook geen suiker nodig (en ik maak mijn koffie sterk).

Een ander voordeel van het maken van deze koffie is dat geen van de ingrediënten naar de bodem zinkt. Er is geen ongemakkelijke mondvol smaak als je de bodem van de beker nadert. Door het mengen worden de vetten perfect geëmulgeerd tot één continu genot, dus elke slok is net zo lekker als de eerste.

Het smaakt beter dan het klinkt, vertrouw me daar maar op.

4. Koolhydraatarm dieet?

Boter in koffie kan zeker een goede toevoeging zijn aan een koolhydraatarm dieet. De voordelen ervan zijn talrijk.

Desondanks is het nog steeds belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te blijven qua voeding.

Een verantwoorde balans is belangrijk. Zo’n goede balans kun je makkelijk bereiken met een koolhydraatarme maaltijdbox.

Toch is boter in koffie helemaal geen slecht idee bij een koolhydraatarm dieet.

Ten eerste is boter een bron van gezonde vetten die je lichaam kan gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten. Hierdoor krijg je minder snel honger en de neiging om naar snacks te grijpen wordt minder.

Bovendien kan de toevoeging van boter aan je koffie helpen om je energieniveaus op peil te houden. De vetten in de boter verzekeren een geleidelijke afgifte van energie. Hierdoor heb je minder last van de zogenaamde “koolhydraatputjes”.

Niet alleen levert de boter essentiële vetten, maar het kan ook bijdragen aan een betere opname van de antioxidanten in de koffie zelf. Koffie is rijk aan polyfenolen die tal van gezondheidsvoordelen hebben, en de vetten in de boter kunnen de opname van deze verbindingen bevorderen.

Het recept voor boter in koffie

Er zijn veel video’s en recepten die je laten zien hoe je boterkoffie maakt.

Dit recept is de eenvoudige versie van een romige, gezonde en effectieve boterkoffie met kokosolierecept – houd het simpel en voeg het toe als je wilt.

Om het in de meest basale termen te zeggen, je giet koffie, een klontje boter en een bolletje kokosolie in een blender en mixt ongeveer 30 seconden. 

Als je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt (wat niet lang duurt, laten we eerlijk zijn) komt er geen einde aan je culinaire brouwsels.

Voor een mokka kun je cacao of cacaopoeder toevoegen, zoals in onderstaande video wordt aangetoond. Voeg in de winter ook een scheutje pepermuntextract toe voor een zelfgemaakte pepermuntmokka.

Voeg voor een klassieke vanille latte een scheutje vanille toe (ongeveer een kwart tot een halve theelepel, afhankelijk van je persoonlijke smaak).

Het is een gezonde koffie, je hoeft je niet schuldig te voelen om ervan te genieten!

Hier is een video waarin wordt uitgelegd hoe je het maakt:

Instructievideo (Engels)

Bekijk in deze video de uitleg over hoe Bulletproof koffie (koffie met boter) maken en het recept. Video is Engels gesproken.


Plaats een reactie