Wat zijn de lekkerste en beste koffiebonen van 2021?

Wat zijn de lekkerste en beste koffiebonen van 2021?

Zetmethode, watertemperatuur, maalgraad – allemaal instellingen of techniek die je naar jouw wensen samenstelt. Maar aan het eind van de dag hebben de koffiebonen het grootste effect op de smaak van jouw kopje koffie. Koop je niet de beste koffiebonen? Dan houd je jezelf voor de gek – zeker met een dure espresso machine.

Het kiezen van welke boon is nog maar de helft van de strijd om de lekkerste koffiebonen.

Bewaar je ze op de verkeerde manier dan verliezen ze alsnog de smaak. Nog voordat ze de koffiemolen halen – laat staan jouw kopje.

Dus voordat je begint met de zoektocht naar de beste koffieboon voor jou, lees hier wát je precies zoekt. En wat je ermee moet doen zodra je ze thuis hebt.


Beste koffiebonen: topkeuzes in één oogopslag


Gran Maestro Italiano

Er zijn een paar redenen waarom Gran Maestro Italiano Originale (een van) de beste koffiebonen zijn.

Gran Maestro is 100% Arabica en daarnaast afkomstig uit de beste koffiegebieden van Brazilië en Colombia.

Gran Maestro Italiano Classico Originale koffiebonen

Omschrijving

Het zijn donker gebrande koffiebonen. Daarnaast zijn ze niet erg vet, wat een pluspunt is voor jouw volautomaat.

Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance Certified. Daarnaast ook klimaatneutraal geproduceerd. Zo is dit de lekkerste én de meest bewuste keuze.

Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1.

Bekijk hier de infographic van hettestpanel.nl met resultaten van 124 testpersonen:

HetTestPanel.nl infographic Gran Maestro Italiano Originale koffiebonen

Kortom: een goede koffieboon. 90% van de testers is zeer tevreden over de kwaliteit. 32% vind dat je veel waar voor je geld krijg. 54% vind de prijs precies goed.


Lavazza Qualita Oro

De Lavazza Quality Oro is een lekkere espresso melange met 100% Arabica koffiebonen.

Afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika is dit een medium gebrande koffieboon.

Lavazza Qualita Oro koffiebonen

Omschrijving

Deze Lavazza koffiebonen hebben een perfect lichte smaak en zijn totaal niet vet. In deze prijsklasse een groot pluspunt, want dat zie je niet snel.

En de smaak is geweldig, maar de cremalaag is niet heel groot. Logisch, want dit heb je met een 100% arabica melange. Een lichte geur van koffie met fruitige tonen.

Deze is écht lekker voor op kantoor overdag. Dan drink je vaak toch nét wat meer koffie en is iets lichters wel lekker. Voor later op de dag is het wat minder, omdat je dan wat meer energie kunt gebruiken.

Dit is een goed bakje koffie voor wie een espresso of lungo wilt, maar niet na 2 kopjes strak wilt staan van de cafeïne.


L’Or Espresso Onyx

Deze L’Or Espresso Onyx koffiebonen zijn het meest bekend. Intensiteitsterkte 12 maakt dit een intens en krachtige koffie.

Verkrijgbaar in verpakkingen van 500 gram. Handig voor thuis, want dan blijven ze langer goed!

L'Or Espresso Onyx koffiebonen

Omschrijving

Deze L’Or Espresso Onyx heeft een vleugje cacao in de smaak. De Arabica- en Robusta koffiebonen zijn perfect voor een stevige espresso of goede cappuccino.

Het pittige aroma van deze koffiebonen komt overeen met de L’Or koffiecups die ik testte.

Dit is een perfect formaat voor thuis. Met 500 gram doe je er redelijk lang mee, maar niet té lang dat ze bederven. Je wilt de koffiebonen niet langer dan een week uit de zak.

Een krachtig begin van de dag? Dat kan met de L’Or Espresso Onyx!


Australian 100% biologisch

Deze Australian 100% biologische UTZ koffiebonen zijn goed voor iedereen. Van de boeren die de boon verbouwen tot in je kopje koffie – volledig te traceren via nummer op de verpakking.

Met constant de beste kwaliteit door branding bij lage temperatuur waardoor veel smaken en aroma’s vrijkomen.

Australian 100% biologisch UTZ

Omschrijving

Deze koffiebonen zijn donkerbruin van kleur. Ook deze boon is niet vettig. Een espresso heeft de heerlijke geur van koffie die je verwacht. Een goed aroma is belangrijk bij koffie – en dat zit hierbij goed.

De koffie wordt niet zuur. Hou je van een frisse espresso met een klein beetje bitter? Dan kan deze boon perfect zijn voor jou. Ook qua lungo gaat het koffie zetten met deze koffiebonen prima.

Zijn het de aller lekkerste koffiebonen van 2021?

Ik denk het niet. Maar als we kijken naar waar de bonen precies vandaan komen en de keurmerken is dit er toch een om zeker eens te proberen – voor de wereld van koffie!


Grano Intenso

Deze in Utrecht gebrande koffiebonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd en vers gebrand. Medium branding, dus geen vette koffiebonen.

Deze kwaliteit is écht goed. En de prijs: goedkoop. Dat is wat je in een perfecte koffieboon zoekt. Bestellen per 4 of 8 kilo. De prijs hieronder geldt voor 4x 1 kilo.

Grano koffiebonen

Omschrijving

Deze melange is gemaakt van 90% Arabica en 10% Robusta. Hierdoor heb je nét dat stukje pit waar je naar opzoek bent. Een pittig karakter, maar volle smaak.

De geur is bij het openmaken al een pretje. Je ruikt direct dat de bonen pas net gebrand zijn. En dat heb je bij grotere branderijen vaak minder. Een leuk pluspunt.

Ik ben niet de enige die deze lekker vind. In de reviews vind je een hoop 5 sterren met lekkere koffie terug. En dat is toch wat je zoekt. Een nadeel: niet per kilo te bestellen. Dus voor een groot gezin met veel koffie drinkers of kantoor is dit een perfecte oplossing. Ben je alleen? Dan misschien gaan voor een zakje van 500 gram.


Hoe kies je de beste koffiebonen voor jou?

Hoe kiezen?

Wat voor soort koffiebonen wilt je eigenlijk? Je hebt nu de etiketten en omschrijvingen gelezen, maar wat zoek je nu eigenlijk precies?

De smaak van koffie komt allemaal neer op twee soorten bonen: arabica en robusta.

Arabica

Als het om een ​​goede kop koffie gaat is Arabica koning. Meer dan 60 procent van de wereldwijde koffieconsumptie bestaat uit arabica-koffie. Het heeft de voorkeur vanwege de fruitige, zoetere smaak en hogere zuurgraad.

Robusta

Minder smaak en chemische complexiteit dan de arabica-koffieboon. Robusta ruilt smaak in voor eenvoudiger onderhoud (toen het een plant was). Dit betekent meestal minder dure koffie.

De canephora-plant groeit goed in laaggelegen omgevingen en is van nature ongedierte bestendig. Het heeft ook een veel hoger cafeïnegehalte dan arabica-koffie.

Welke branding?

Er is geen standaard voor het branden van koffiebonen. Over het algemeen valt het branden in een van de volgende categorieën: licht, medium, medium-donker en donker gebrand.

Dit zijn niet de echte namen van de branding van de koffieboon. Maar sommige bekende brandingnamen worden geassocieerd met kleurcategorieën.  

Lichte branding is lichter bruin (vandaar de naam) en wordt korter gebrand. Ze zijn over het algemeen de meest cafeïne houdend van alle soorten brandingen.

Medium gebrand is een Amerikaanse favoriet, daarom zie je in Amerika soms ‘America Coffee’ op etiketten, zelfs als de boon duidelijk uit Kenia komt. De bonen hebben een middenbruine tint, een sterkere smaak en een niet-olieachtig oppervlak.

Medium-donker gebrand heeft een rijkere, donkerdere kleur. Dit geeft je een bitterzoete nasmaak die niet al te overweldigend is.

Donker gebrand zijn die glanzende zwarte bonen die er geweldig uitzien op de foto. Ze hebben een glanzend, olieachtig oppervlak en zijn bitter als ze worden gebrand. De bonen lopen van donkerbruine tinten tot verkoold ogend.

Proef, proef en proef nog eens!

Het beste van geweldige koffie is dat er zoveel van is! Het is altijd leuk om een ​​go-to-koffiebrander en bonen te hebben. Maar als je een echte koffiekenner bent, ben je altijd op zoek naar iets nieuws.

Dit geldt vooral als je rechtstreeks bij jouw koffiebrander koopt. Gebruik hun kennis. Probeer nieuwe smaken. Stap uit je koffie-comfortzone!

Je bent misschien niet helemaal weg van elke kop die je zal drinken. Maar ik durf te wedden dat je onderweg nieuwe favorieten zult vinden.


Waar komen de beste koffiebonen vandaan?

Hoogte, bodemchemie, regenval en zonneschijn. Ze dragen bij aan de smaak van de koffieboon, dus de oorsprong van de bonen is belangrijk voor hoe ze gaan smaken.

Koffiebomen ontwikkelen goed langs de “Bean Belt“. De zone tussen 25 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte langs de evenaar. 

Als de zak koffie je niet kan vertellen waar de koffie is verbouwd wilt je misschien de keuze heroverwegen.

Meer dan 50 landen produceren koffie. Misschien wil je beginnen met enkele van de meer bekende regio’s en hun smaakprofielen leren voordat je naar meer exotische variëteiten gaat.

Bekendste landen:

 • Hawaii: Kona, genoemd naar de grootste stad op het Big Island, is het meest gewilde type Hawaiiaanse koffie. Tussen intens zonlicht en frequente regenbuien heeft de koffie een rijke smaak en gematigde bloemige aromaten.
 • Colombia: De zorg en aandacht van duizenden kleine familieboerderijen dragen bij aan een consistent milde koffie met een uitgebalanceerde zuurgraad, karamelzoetheid en af ​​en toe een vleugje nootachtigheid.
 • Brazilië: Dankzij het uitgestrekte platteland met verschillende hoogtes heeft Braziliaanse koffie een breder scala aan smaken. Meestal worden ze geassocieerd met pinda-smaak en een zware body, wat perfect is voor espresso. 
 • Ethiopië: Ethiopië, de thuisbasis van het apocriefe verhaal over de ontdekking van koffie, biedt een enorme koffie-biodiversiteit. Tussen de wilde koffievariëteiten en hun verschillende verwerkingsmethoden kun je meer fruitige, zware en wijnachtige koffiesoorten verwachten.
 • Kenia: De meeste koffie die hier wordt verbouwd wordt zonder schaduw gedaan en verwerkt met behulp van een fermentatiebad. Dit geeft Keniaanse koffie hartig-zoete smaken, zoals tomaat en zwarte bes, waar je lippen soms van kunnen trekken.

Het antwoord op de bovenstaande vraag hangt af van je smaak-voorkeuren. Tussen enorm verschillende klimaten en verwerkingstechnieken kan het verkennen van koffiesmaken per regio een enorme verassing zijn. Zelfs als je al een of twee favorieten hebt, vertak een keer. En wie weet? Misschien vind je wel een nieuwe favoriete koffieregio.


Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Hoe koffiebonen bewaren?

Of je ze nu online hebt besteld of in de winkel hebt opgehaald, je hebt nu die kostbare zak met heerlijke koffiebonen. Het is tijd voor het meest cruciale onderdeel van het behoud van de versheid van de koffie: bewaren!

Doe ze in een luchtdichte bak

Als je koffiebonen worden geleverd in een verzegelde zak en een gaatje kunt je dit advies waarschijnlijk negeren. Die zakken houden de koffie over het algemeen één tot twee weken vers, zodat je voldoende tijd heeft om van de koffie te genieten.

Zitten de koffiebonen in een papieren zak?

Verplaats ze dan naar een ondoorzichtige, luchtdichte koffiebus zodra je thuiskomt.

Opmerking: draai het deksel niet vast als je écht vers gebrande bonen hebt. Ze geven koolstofdioxide vrij en je wilt je bakje of bus niet vervormen of barsten met gasophoping.

Denk koel, droog én donker

Behandel de koffiebonen als een fles dure wijn. Wijn heeft een hekel aan het licht. En koffie ook!

We raden je niet aan om een ​​koffiekelder te bouwen (doe je het toch, stuur dan een foto). Maar we denken dat wijnopslag een perfecte parallel is met koffieopslag. Je wilt het een koele, droge en donkere omgeving geven.

Een kast zo ver mogelijk van je fornuis is de beste plek om je koffie te bewaren. De kast die zich het dichtst bij de koffiemachine bevindt lijkt misschien de beste plek. Maar je wilt ervoor zorgen dat de bonen ver zijn van vochtigheid die ontstaat bij het koken.

Vergeet de koelkast of de vriezer

Misschien heb je dit advies gehoord: zet je koffiebonen in de koelkast of vriezer zodat ze langer vers blijven. Doe dit niet. Het lukt niet. In feite behoudt het niet alleen de versheid van de bonen, maar het kan ook de smaak bederven.

Om te beginnen is de celstructuur van koffie poreus. Dat maakt het zo goed in het opnemen van aromaten tijdens het brandproces. Dat is ook wat ervoor zorgt dat de koffie naar uien gaat smaken (of iets anders in je koelkast).

Een ander probleem is vocht. Je koffie kan condenseren in een koude en vochtige omgeving, waardoor alle oliën naar de oppervlakte komen. Dat betekent dat de koffie sneller veroudert en meer smaak verliest. Doe het dus gewoon niet!

Conclusie: wat zijn de beste koffiebonen voor jou?

Opluchting. Dat was veel om in je op te nemen. Maar je bent nu officieel kampioen van koffiebonen kiezen! Je weet precies hoe je de beste koffiebonen koopt en ze vervolgens netjes bewaart.

Wat zijn de beste koffiebonen voor jou? Heb je één van mijn aanraders geprobeerd? Ik hoor het graag van je in de reacties!

Ga nu naar een van bovenstaande winkels en vind een nieuwe variëteit aan koffiebonen om te proberen. Blijf naar de beste kop koffie streven – het zal je lukken!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Doe koffiebonen in een ondoorzichtige, luchtdichte koffiebus zodra je thuiskomt.

Waar komen de beste koffiebonen vandaan?

De beste koffiebonen komen uit de Bean Belt. De zone tussen 25 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte langs de evenaar. 

Wat zijn de beste koffiebonen?

Dit verschilt per persoon en smaakprofiel. Hier vind je de beste koffiebonen voor jou binnen een paar klikken.

3 gedachten over “Wat zijn de lekkerste en beste koffiebonen van 2021?”

 1. Dit is inderdaad een leuk artikel met interessante weetjes. Aangezien ik thuis de enige ben die koffie drinkt en graag gebruik maak van mijn volautomaat doe ik best lang met een kilo koffiebonen, maar ik hou ook van afwisseling. Daarom bewaar ik de bonen in voorraadbussen die je met een pompje vacuüm kunt zuigen, ik heb die uit de serie waar je ook via eenzelfde dop een wijnfles kunt sluiten en vacumeren. Dan blijven de bonen echt supervers.

  Beantwoorden
 2. Ik heb een Siemens EQ300, nog geen jaar oud. Nu heb ik sinds de laatste schoonmaakbeurt geen crème laagje op de koffie, en smaakt het ook waterig. Niet de volle smaak die ik eerder had. Kunnen de bonen de oorzaak zijn?

  Beantwoorden

Plaats een reactie